Olajos-magvas kenyér

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (BL-55)
  • 1 cs (5g) élesztő
  • 1 kk só
  • 4 cl étolaj
  • csipet cukor
  • lenmag
  • szezámmag
  • pirított napraforgó mag vagy ízlés szerint bármilyen magvak
  • langyos víz

Elkészítése:

A lisztben elszitáljuk a sót, kis mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kb. 1 dl langyos vízzel, megcukrozzuk és miután kis idő elteltével az élesztő feljött, beleöntjük az étolajat.

További kis adagokban a langyos vízből hozzátéve alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felületen puhára, szép simára gyúrjuk.

Meleg helyre tesszük és letakarva 50-60 percet pihentetjük, kelesztjük.

Ezután a megkelt kenyértésztát lisztezett deszkára téve újra kicsit átgyúrjuk, hosszúkás kenyérformát készítünk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd kb. 15-18 percet ismét pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy szórófejes spricnibe langyos vizet töltünk és a megkelt kenyeret alaposan (vastagon) körbefújjuk a vízzel és rögtön ezután megszórjuk a magvakkal is. A tenyerünkkel óvatosan egy kissé rá lehet paskolni a kenyérre, hogy biztosan ráragadjanak az olajos magvak!

Végül egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét (azaz megáldjuk a kenyeret) és betesszük a sütőbe. Légkeveréssel sütjük 200 fokon. Nagyjából 50 perc a sütési idő.

Miután elkészült, kivesszük a sütőből, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Nálam a “Nagyi titka” család termékei a nyerők, mindig azt használom és szuper jól bevált!