Nagymamaféle zserbó szelet recept
Hozzávalók egy 24*32 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 60 g cukor
- 20 g élesztő
- 3 evőkanál tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- pici só
Töltelék:
- 300 g dió
- 200 g cukor
- 450 g baracklekvár
Máz:
- 140 g cukor
- 20 g kakaópor
- 50 ml víz
- 50 g vaj
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a vajat.
A tejfölbe belekeverjük az élesztőt, majd a cukrot és a sót, végül a tojássárgákat.
A vajas liszthez adjuk a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk és félretesszük és 30 percig kelesztjük.
A diót ledaráljuk a cukorral.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkalapon 24*32 cm-es téglalapot nyújtunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot. Megkenjük a lekvár felével, majd a dió felével megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
A második kinyújtott lapot rátesszük, ráigazgatjuk. Megkenjük a maradék lekvárral és megszórjuk a maradék dióval. A harmadik kinyújtott tésztával befedjük, majd villával megszurkáljuk.
160 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Egy kis edénybe feltesszük a cukrot, kakaópor és a vizet forrni. Gyakori kevergetéssel sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzá keverjük a vajat.
Bevonjuk a mázzal a süti tetejét, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára vagy amíg megdermed.
Miután felszeleteltük díszíthetjük dióval.