Nagymamaféle zserbó szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Nagymamaféle zserbó szelet

Hozzávalók egy 24*32 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 60 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • pici só

Töltelék:

  • 300 g dió
  • 200 g cukor
  • 450 g baracklekvár

Máz:

  • 140 g cukor
  • 20 g kakaópor
  • 50 ml víz
  • 50 g vaj

Elkészítése:

A liszttel elmorzsoljuk a vajat.

A tejfölbe belekeverjük az élesztőt, majd a cukrot és a sót, végül a tojássárgákat.

A vajas liszthez adjuk a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk és félretesszük és 30 percig kelesztjük.

A diót ledaráljuk a cukorral.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkalapon 24*32 cm-es téglalapot nyújtunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az első lapot. Megkenjük a lekvár felével, majd a dió felével megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta.

A második kinyújtott lapot rátesszük, ráigazgatjuk. Megkenjük a maradék lekvárral és megszórjuk a maradék dióval. A harmadik kinyújtott tésztával befedjük, majd villával megszurkáljuk.

160 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Egy kis edénybe feltesszük a cukrot, kakaópor és a vizet forrni. Gyakori kevergetéssel sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzá keverjük a vajat.

Bevonjuk a mázzal a süti tetejét, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára vagy amíg megdermed.

Miután felszeleteltük díszíthetjük dióval.