Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács kandalló recept

Mézeskalács kandalló
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A kandallóhoz:

    • 125 g méz
    • 1 csomag mézeskalács fűszermix
    • 500 g finomliszt
    • 150 g margarin
    • 150 g barnacukor vagy nádcukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 tk szódabikarbóna
    • 1 narancs reszelt héja
    • csipet só

    Írókához:

    • 200 g porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 2 tk citromlé
    • zöld és piros ételfesték

    Ragasztáshoz:

    • 200 g porcukor

    Díszítéshez:

    • 1 db télifagyi
    • szórócukor
    • 1 cs marcipán

    Elkészítése:

    A mézet a fűszerrel közepes láng felett összemelegítjük. Levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni.

    A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.

    A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinnyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit:

    2 db 10*16 cm-es téglalap (oldalai)
    2 db 28*7 cm-es téglalap (teteje és alja)
    1 db 16*30 cm-es téglalap (hátulja)
    1 csillag (fenyő tetejére)
    pár darab zokni (kandallóra)

    Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük és hagyjuk kihűlni.

    A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk, amíg megköt.

    Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.

    A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.

    A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.

    A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.

    A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.

    A kandalló közepébe előre megsütött pöffeteg kekszeket tehetünk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá