Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács házikó recept

Mézeskalács házikó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A házikóhoz:

    • 30 dkg rizsliszt
    • 17 dkg méz
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg vaj
    • 1 ek cukrozatlan kakaópor
    • 1 tk sütőpor
    • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    A díszítéshez:

    • 20 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 1 tk citromlé

    Továbbá:

    2-3 ek cukor karamellizálva

    Elkészítése:

    A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.

    Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.

    Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.

    Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)

    Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)

    Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)

    Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)

    Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)

    Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)

    A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.

    Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

    Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.

    Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.

    A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.

    A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.

    A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.

    Tipp:

    Egyszerű az elkészítése, csak kissé munkaigényes, de látványa, és kellemes illata karácsonyi hangulatot idéz.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá