Mézeskalács házikó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A házikóhoz:

  • 30 dkg rizsliszt
  • 17 dkg méz
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk citromlé

Továbbá:

2-3 ek cukor karamellizálva

Elkészítése:

A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.

Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.

Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)

Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)

Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)

Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)

Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)

Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)

A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.

Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.

Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.

A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.

A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.

A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.

Tipp:

Egyszerű az elkészítése, csak kissé munkaigényes, de látványa, és kellemes illata karácsonyi hangulatot idéz.