Mézeskalács kandalló

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézeskalács kandalló

Hozzávalók:
A kandallóhoz:

  • 125 g méz
  • 1 csomag mézeskalács fűszermix
  • 500 g finomliszt
  • 150 g margarin
  • 150 g barnacukor vagy nádcukor
  • 2 tojás
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só

Írókához:

  • 200 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 2 tk citromlé
  • zöld és piros ételfesték

Ragasztáshoz:

  • 200 g porcukor

Díszítéshez:

  • 1 db télifagyi
  • szórócukor
  • 1 cs marcipán

Elkészítése:

A mézet a fűszerrel közepes láng felett összemelegítjük. Levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni.

A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinnyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit:

2 db 10*16 cm-es téglalap (oldalai)
2 db 28*7 cm-es téglalap (teteje és alja)
1 db 16*30 cm-es téglalap (hátulja)
1 csillag (fenyő tetejére)
pár darab zokni (kandallóra)

Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük és hagyjuk kihűlni.

A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk, amíg megköt.

Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.

A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.

A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.

A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.

A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.

A kandalló közepébe előre megsütött pöffeteg kekszeket tehetünk.