Mandulás, kakaós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 12 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl habtejszín
Töltelék:
- 5 evőkanál baracklekvár
- 3 evőkanál porcukor
- 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg szeletelt mandula
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál tej
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáaadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojást és a langyos tejszínt.
Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
A lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30*50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval és szeletelt manulával.
A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.
Tipp:
Ha nem akarsz belőle koszorút készíteni, kettészedheted a tésztát és két kisebb kalácsot is formázhatsz belőle.