Mandulás, kakaós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 12 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 2,5 dl habtejszín

Töltelék:

  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 3 evőkanál porcukor
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg szeletelt mandula

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáaadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, sót, tojást és a langyos tejszínt.

Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

A lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30*50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóval és szeletelt manulával.

A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

Tipp:

Ha nem akarsz belőle koszorút készíteni, kettészedheted a tésztát és két kisebb kalácsot is formázhatsz belőle.