Legényfogó húsos pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 10 dkg sütőmargarin
- 1 nagy ek tejföl
- pici só
- langyos tej
Töltelék:
- 40 dkg darált sertés comb
- 10 dkg darált füstölt szalonna
- 3 ek étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 1 tk darált paprika vagy pirosarany
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet só
- 4-5 db friss bazsalikom levél
- 1 kis szál friss tárkony
- 1 kis szál friss kakukkfű vagy mindháromból 1-1 kk tasakos
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 ek zsemlemorzsa
Tetejére:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1 ek tejföl
- szezámmag
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az étolajon. Hozzáadjuk a darált füstölt szalonnát, a darált húst és 10 percig együtt pároljuk. Amikor már darabosra és a szalonnától lédúsra párolódott a húsalap, beletesszük a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes fűszert és hozzávalót, öntünk rá kb. 1/2 dl vizet és lassú lángon időnként kevergetve addig pároljuk, amíg a nagyja leve elfő!
Félretesszük, néha rákeverünk mert hűlnie kell.
A liszthez hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést készítünk, bele szórjuk az élesztőt és ráöntünk 1 dl langyos tejet.
Miután feljött, hozzáadjuk a tejfölt és további tej adagolásával összegyúrjuk és puha gombóccá formáljuk. Letakarva pihentetjük legalább 20-25 percet.
Közben a töltelék is visszahűlt, beleütjük az 1 db tojást és jól elkeverjük benne. Zsemlemorzsa azért kell hozzá, ha kissé folyékony a hús, 1-2 evőkanállal szilárdítjuk, hogy kellemes, krémes állagú húskrémet kapjunk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap formára nyújtjuk.
Hosszanti irányban gondolatban 3 felé osztjuk és a két szélét még egy kicsit kisodorjuk, hogy vékonyabb legyen, mint a közepe.
Gondosan elosztva középre végigrakjuk a tölteléket és kissé elsimítjuk.
A két szélét belülről kifelé haladva srégen 2-3 cm-enként bevágjuk.
A két hosszanti végét formára vágjuk és behajtjuk (a leeső kis darabkát félretesszük) és az oldalcsíkokat egymást váltva ráhajtjuk a húsra, afféle fonott kalácsra emlékeztető mintát kapunk a végére.
Nagy gondossággal sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és megkenjük a tejfölös tojással, végül megszórjuk szezámmal.
A leeső kis darabkából tetszés szerint díszítést lehet készíteni, nekem most egy virágot sikerült rá összehoznom.
Pihentetjük kb. 15 percet, ezalatt előmelegítjük a sütőt és közepes lángon, ill. 200 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25-28 perc alatt szép világosra sütjük.
Miután kihűlt, szépen szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok minden kedves húsimádó legénynek! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »










