Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Krapfen (osztrák fánk) recept

Krapfen (osztrák fánk)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 500 g finomliszt
    • 50 g cukor
    • 25 g élesztő
    • 250 ml tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 60 g puha vaj
    • 1 teáskanál vanília kivonat

    Sütéshez:

    • 1 liter olaj

    Továbbá:

    • porcukor
    • lekvár a töltéshez

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tejet meglangyosítjuk. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, beletesszük a vajat és a vaníliát, majd végül ráöntjük a tejet is.

    Kb 10-15 perc alatt összegyúrjuk a géppel a tésztát és dagasztjuk, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz és elválik az edény falától.

    Természetesen kézzel is végezhetjük a dagasztást! A tésztából formáljunk gombócot, kissé lisztezzük meg a felületét, takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át langyos helyen.

    Sütés:

    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vagy lapogassuk ki a kezünkkel kb 1,5 ujjnyi vastagra és egy közepes szaggatóval szaggassuk ki. Ha nem szeretnénk szaggatni, akkor a megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre és a részeket egyenként formázzuk gombóccá (mint amikor zsemlét formázunk, csak az alját jól nyomkodjuk össze). A megformázott fánkokat tegyük egymásól távolabb, takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.

    Miután a kelesztési idő fele letelt, kezdjük el melegíteni az olajat a sütéshez.

    Ha az olaj felmelegedett és a fánkok is megkeltek, akkor kezdődhet a sütés. Az olajba tesszük a fánkokat azzal a felükkel, ami nem volt az asztalon vagy a deszkán. Amikor megsült, akkor megfordítjuk. Egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.

    Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, mert közben még nőni fognak!

    Töltés:

    Amikor a fánkok kisültek és langyosra hűltek, akkor egy habzsákot megtöltünk savanykás lekvárral (ha van, akkor tegyünk rá fánktöltő hegyet, ha nincs akkor csak vágjunk kis lyukat a végére).

    A fánkokra vágjunk egy éles késsel kis lyukat, majd töltsük meg lekvárral. Tetejüket szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá