Krapfen (osztrák fánk)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 50 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 250 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 60 g puha vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Sütéshez:

  • 1 liter olaj

Továbbá:

  • porcukor
  • lekvár a töltéshez

Elkészítése:

Tészta:

A tejet meglangyosítjuk. A dagasztógép üstjébe mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, beletesszük a vajat és a vaníliát, majd végül ráöntjük a tejet is.

Kb 10-15 perc alatt összegyúrjuk a géppel a tésztát és dagasztjuk, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz és elválik az edény falától.

Természetesen kézzel is végezhetjük a dagasztást! A tésztából formáljunk gombócot, kissé lisztezzük meg a felületét, takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át langyos helyen.

Sütés:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vagy lapogassuk ki a kezünkkel kb 1,5 ujjnyi vastagra és egy közepes szaggatóval szaggassuk ki. Ha nem szeretnénk szaggatni, akkor a megkelt tésztát osszuk 12 egyenlő részre és a részeket egyenként formázzuk gombóccá (mint amikor zsemlét formázunk, csak az alját jól nyomkodjuk össze). A megformázott fánkokat tegyük egymásól távolabb, takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.

Miután a kelesztési idő fele letelt, kezdjük el melegíteni az olajat a sütéshez.

Ha az olaj felmelegedett és a fánkok is megkeltek, akkor kezdődhet a sütés. Az olajba tesszük a fánkokat azzal a felükkel, ami nem volt az asztalon vagy a deszkán. Amikor megsült, akkor megfordítjuk. Egy szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.

Ne tegyünk egyszerre sok fánkot az olajba, mert közben még nőni fognak!

Töltés:

Amikor a fánkok kisültek és langyosra hűltek, akkor egy habzsákot megtöltünk savanykás lekvárral (ha van, akkor tegyünk rá fánktöltő hegyet, ha nincs akkor csak vágjunk kis lyukat a végére).

A fánkokra vágjunk egy éles késsel kis lyukat, majd töltsük meg lekvárral. Tetejüket szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.