Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gluténmentes fánk recept

Gluténmentes fánk
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 500 g gluténmentes liszt (all purpose)
    • 250 ml tej
    • 100 g kristálycukor
    • 60 ml olvasztott margarin
    • 3 tk vaníliaaroma
    • 3 tk instant élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
    • 1 tk őrölt kardamom
    • 1 tk só
    • fél tk sütőpor

    Máz:

    • 100 g porcukor
    • pár csepp víz
    • tetszőleges színű ételfesték
    • tetszőleges szórócukor

    Elkészítése:

    A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.

    A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).

    Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.

    Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.

    Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.

    Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.

    Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.

    A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.

    Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá