Gluténmentes fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Gluténmentes fánk

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 500 g gluténmentes liszt (all purpose)
  • 250 ml tej
  • 100 g kristálycukor
  • 60 ml olvasztott margarin
  • 3 tk vaníliaaroma
  • 3 tk instant élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 1 tk só
  • fél tk sütőpor

Máz:

  • 100 g porcukor
  • pár csepp víz
  • tetszőleges színű ételfesték
  • tetszőleges szórócukor

Elkészítése:

A langyos tejet elkeverjük az élesztővel és egy ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.

A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb 5-10 perc).

Mentes liszttel hintett nyújtódeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.

Egy nagyobb kör alakú sütemény kiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki belőlük, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.

Letakarjuk őket és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.

Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra) és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.

Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.

A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat.

Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz!