Csíkos és zebra kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Ebből a mennyiségből 2 db kalács lesz.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot, és felfuttatjuk. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
A kész tésztát kettéválasztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport, hogy csokoládés tésztát kapjunk. A kétféle tésztát egy-egy tálban vagy egy sütőpapírral elválasztott tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha csíkos kalácsot készítünk, akkor mindkét tésztát kettévesszük. Egy-egy fehér és kakaós tésztát azonos méretűre nyújtunk, a fehér tésztára tesszük a kakaósat, majd a rövidebbik oldaláról feltekerjük.
Zebra kalács esetén a fehér tésztát kétszer olyan szélesre nyújtjuk, mint a kakaósat, majd a kakaósat a fehér tészta felére helyezzük. Ezután a fehér tészta szabad felét ráhajtjuk, hogy fehér-barna-fehér réteget kapjunk. Ezt a rétegezést és nyújtást többször megismételjük, míg szép csíkos mintát kapunk. A végén a tésztát hosszában három részre vágjuk, majd megsodorjuk és befonjuk.
A formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva további fél órát kelesztjük. A megkelt kalácsot egy felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









