Csíkos és zebra kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Ebből a mennyiségből 2 db kalács lesz.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot, és felfuttatjuk. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
A kész tésztát kettéválasztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport, hogy csokoládés tésztát kapjunk. A kétféle tésztát egy-egy tálban vagy egy sütőpapírral elválasztott tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha csíkos kalácsot készítünk, akkor mindkét tésztát kettévesszük. Egy-egy fehér és kakaós tésztát azonos méretűre nyújtunk, a fehér tésztára tesszük a kakaósat, majd a rövidebbik oldaláról feltekerjük.
Zebra kalács esetén a fehér tésztát kétszer olyan szélesre nyújtjuk, mint a kakaósat, majd a kakaósat a fehér tészta felére helyezzük. Ezután a fehér tészta szabad felét ráhajtjuk, hogy fehér-barna-fehér réteget kapjunk. Ezt a rétegezést és nyújtást többször megismételjük, míg szép csíkos mintát kapunk. A végén a tésztát hosszában három részre vágjuk, majd megsodorjuk és befonjuk.
A formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva további fél órát kelesztjük. A megkelt kalácsot egy felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »