Csíkos és zebra kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Ebből a mennyiségből 2 db kalács lesz.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot, és felfuttatjuk. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.
A kész tésztát kettéválasztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport, hogy csokoládés tésztát kapjunk. A kétféle tésztát egy-egy tálban vagy egy sütőpapírral elválasztott tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha csíkos kalácsot készítünk, akkor mindkét tésztát kettévesszük. Egy-egy fehér és kakaós tésztát azonos méretűre nyújtunk, a fehér tésztára tesszük a kakaósat, majd a rövidebbik oldaláról feltekerjük.
Zebra kalács esetén a fehér tésztát kétszer olyan szélesre nyújtjuk, mint a kakaósat, majd a kakaósat a fehér tészta felére helyezzük. Ezután a fehér tészta szabad felét ráhajtjuk, hogy fehér-barna-fehér réteget kapjunk. Ezt a rétegezést és nyújtást többször megismételjük, míg szép csíkos mintát kapunk. A végén a tésztát hosszában három részre vágjuk, majd megsodorjuk és befonjuk.
A formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva további fél órát kelesztjük. A megkelt kalácsot egy felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »