Csíkos és zebra kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl joghurt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Kakaós részhez:

  • 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 4 evőkanál víz

A kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítése:

Ebből a mennyiségből 2 db kalács lesz.

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kevés cukrot, és felfuttatjuk. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és kidagasztjuk a tésztát.

A kész tésztát kettéválasztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a vízzel elkevert kakaóport, hogy csokoládés tésztát kapjunk. A kétféle tésztát egy-egy tálban vagy egy sütőpapírral elválasztott tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha csíkos kalácsot készítünk, akkor mindkét tésztát kettévesszük. Egy-egy fehér és kakaós tésztát azonos méretűre nyújtunk, a fehér tésztára tesszük a kakaósat, majd a rövidebbik oldaláról feltekerjük.

Zebra kalács esetén a fehér tésztát kétszer olyan szélesre nyújtjuk, mint a kakaósat, majd a kakaósat a fehér tészta felére helyezzük. Ezután a fehér tészta szabad felét ráhajtjuk, hogy fehér-barna-fehér réteget kapjunk. Ezt a rétegezést és nyújtást többször megismételjük, míg szép csíkos mintát kapunk. A végén a tésztát hosszában három részre vágjuk, majd megsodorjuk és befonjuk.

A formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva további fél órát kelesztjük. A megkelt kalácsot egy felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.