Kalács aszalványokkal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Kovász:
- 200 ml tej
- 40 g cukor
- 50 g finomliszt
- 3,5 g friss élesztő
Tészta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- csipet sót
- 1 evőkanál citromlé
- 150 g vaj (puha)
- 650 g finomliszt
Töltelék:
- 100 g vaj (kb, puha)
- 100 g mazsola (forró vízbe áztatva, majd leszűrve)
- 100 g kandírozott héj (narancs, citrom és papaya vegyesen de lehet csak az egyik is)
- 100 g aszalt vörösáfonya (másmilyen aszalvány is jó)
Elkészítése:
Kovász:
A tejet meglangyosítjuk és abba a tálba öntjük, amiben majd a tésztát dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és kb 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
Tészta:
A tojásokat a kétféle cukorral elkekezjük kihabosítani, mintha piskótát készítenénk. Mikor már kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a kovászhoz a citromlével és a lisztettel együtt, majd beletesszük a sót is és elkezdjük a tészta összeállítását. A puha vajat apránként dolgozzuk bele.
A végén puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha véletlenül még ragadna. akkor adjunk hozzá még kevés lisztet. Dagasszuk kb 10 percig a tésztát.
Lisztezzük meg alul-felül, takarjuk le és kelesszük kb 60 percig.
Formázás:
A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk nagyjából 100 g súlyú adagokra és a kis tésztákat formázzuk gombócokká. Nekünk 15 darab lett belőle. A kis gombócokat takarjuk le.
Az egyik tésztát nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és kenjük meg vékonyan puha vajjal. Ezután szórjuk meg kevés mazsolával, kandírozott citrushéjjal és aszalvánnyal, majd tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Az így kapott roládot vágjuk félbe, de a tetején hagyjunk kb 1 cm-ert egészben! A két részét a vágott felével kifelé csavarjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. A vágeit jól nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb.
A többi tésztát is így formázzuk meg. Letakarva kelesszük újabb 30 percig.
Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 perc alatt aranybarnára a kalácsokat.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Hűs nyári örömök: 9 isteni gyümölcsleves recept
Ebben a válogatásban kilenc különleges gyümölcslevest gyűjtöttünk össze, am
Tovább olvasom »
A legfinomabb házi gyömbérszörp
A gyömbér nemcsak jellegzetes aromája és kellemesen csípős íze miatt kedvel
Tovább olvasom »
Így készül a tökéletes alaplé – Tippek és trükkök lépésről lépésre
Egy igazán jó alaplé a lelke számtalan levesnek, mártásnak, rizottónak, sőt
Tovább olvasom »
TOP 5 grill pác, ami minden visz
A nyári grillpartik titkos fegyvere nem a grillsütő vagy a szélcsendes idő,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.04.22 kedd
Van, amikor egyszerűen semmi ötletünk sincs, mit tegyünk az asztalra – főle
Tovább olvasom »
Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »