Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kalács aszalványokkal recept

Kalács aszalványokkal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Kovász:

    • 200 ml tej
    • 40 g cukor
    • 50 g finomliszt
    • 3,5 g friss élesztő

    Tészta:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 150 g cukor
    • 20 g vaníliás cukor
    • csipet sót
    • 1 evőkanál citromlé
    • 150 g vaj (puha)
    • 650 g finomliszt

    Töltelék:

    • 100 g vaj (kb, puha)
    • 100 g mazsola (forró vízbe áztatva, majd leszűrve)
    • 100 g kandírozott héj (narancs, citrom és papaya vegyesen de lehet csak az egyik is)
    • 100 g aszalt vörösáfonya (másmilyen aszalvány is jó)

    Elkészítése:

    Kovász:

    A tejet meglangyosítjuk és abba a tálba öntjük, amiben majd a tésztát dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és kb 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

    Tészta:

    A tojásokat a kétféle cukorral elkekezjük kihabosítani, mintha piskótát készítenénk. Mikor már kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a kovászhoz a citromlével és a lisztettel együtt, majd beletesszük a sót is és elkezdjük a tészta összeállítását. A puha vajat apránként dolgozzuk bele.

    A végén puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha véletlenül még ragadna. akkor adjunk hozzá még kevés lisztet. Dagasszuk kb 10 percig a tésztát.

    Lisztezzük meg alul-felül, takarjuk le és kelesszük kb 60 percig.

    Formázás:

    A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk nagyjából 100 g súlyú adagokra és a kis tésztákat formázzuk gombócokká. Nekünk 15 darab lett belőle. A kis gombócokat takarjuk le.

    Az egyik tésztát nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és kenjük meg vékonyan puha vajjal. Ezután szórjuk meg kevés mazsolával, kandírozott citrushéjjal és aszalvánnyal, majd tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Az így kapott roládot vágjuk félbe, de a tetején hagyjunk kb 1 cm-ert egészben! A két részét a vágott felével kifelé csavarjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. A vágeit jól nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb.

    A többi tésztát is így formázzuk meg. Letakarva kelesszük újabb 30 percig.

    Sütés:

    180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 perc alatt aranybarnára a kalácsokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek