Kalács aszalványokkal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Kovász:
- 200 ml tej
- 40 g cukor
- 50 g finomliszt
- 3,5 g friss élesztő
Tészta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- csipet sót
- 1 evőkanál citromlé
- 150 g vaj (puha)
- 650 g finomliszt
Töltelék:
- 100 g vaj (kb, puha)
- 100 g mazsola (forró vízbe áztatva, majd leszűrve)
- 100 g kandírozott héj (narancs, citrom és papaya vegyesen de lehet csak az egyik is)
- 100 g aszalt vörösáfonya (másmilyen aszalvány is jó)
Elkészítése:
Kovász:
A tejet meglangyosítjuk és abba a tálba öntjük, amiben majd a tésztát dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és kb 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
Tészta:
A tojásokat a kétféle cukorral elkekezjük kihabosítani, mintha piskótát készítenénk. Mikor már kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a kovászhoz a citromlével és a lisztettel együtt, majd beletesszük a sót is és elkezdjük a tészta összeállítását. A puha vajat apránként dolgozzuk bele.
A végén puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha véletlenül még ragadna. akkor adjunk hozzá még kevés lisztet. Dagasszuk kb 10 percig a tésztát.
Lisztezzük meg alul-felül, takarjuk le és kelesszük kb 60 percig.
Formázás:
A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk nagyjából 100 g súlyú adagokra és a kis tésztákat formázzuk gombócokká. Nekünk 15 darab lett belőle. A kis gombócokat takarjuk le.
Az egyik tésztát nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és kenjük meg vékonyan puha vajjal. Ezután szórjuk meg kevés mazsolával, kandírozott citrushéjjal és aszalvánnyal, majd tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Az így kapott roládot vágjuk félbe, de a tetején hagyjunk kb 1 cm-ert egészben! A két részét a vágott felével kifelé csavarjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. A vágeit jól nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb.
A többi tésztát is így formázzuk meg. Letakarva kelesszük újabb 30 percig.
Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 perc alatt aranybarnára a kalácsokat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »