Hozzávalók:
Kovász:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és abba a tálba öntjük, amiben majd a tésztát dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és kb 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
A tojásokat a kétféle cukorral elkekezjük kihabosítani, mintha piskótát készítenénk. Mikor már kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a kovászhoz a citromlével és a lisztettel együtt, majd beletesszük a sót is és elkezdjük a tészta összeállítását. A puha vajat apránként dolgozzuk bele.
A végén puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha véletlenül még ragadna. akkor adjunk hozzá még kevés lisztet. Dagasszuk kb 10 percig a tésztát.
Lisztezzük meg alul-felül, takarjuk le és kelesszük kb 60 percig.
A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk nagyjából 100 g súlyú adagokra és a kis tésztákat formázzuk gombócokká. Nekünk 15 darab lett belőle. A kis gombócokat takarjuk le.
Az egyik tésztát nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és kenjük meg vékonyan puha vajjal. Ezután szórjuk meg kevés mazsolával, kandírozott citrushéjjal és aszalvánnyal, majd tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Az így kapott roládot vágjuk félbe, de a tetején hagyjunk kb 1 cm-ert egészben! A két részét a vágott felével kifelé csavarjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. A vágeit jól nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb.
A többi tésztát is így formázzuk meg. Letakarva kelesszük újabb 30 percig.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 perc alatt aranybarnára a kalácsokat.