Kalács aszalványokkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kalács aszalványokkal

Hozzávalók:
Kovász:

  • 200 ml tej
  • 40 g cukor
  • 50 g finomliszt
  • 3,5 g friss élesztő

Tészta:

  • 3 tojás
  • 150 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • csipet sót
  • 1 evőkanál citromlé
  • 150 g vaj (puha)
  • 650 g finomliszt

Töltelék:

  • 100 g vaj (kb, puha)
  • 100 g mazsola (forró vízbe áztatva, majd leszűrve)
  • 100 g kandírozott héj (narancs, citrom és papaya vegyesen de lehet csak az egyik is)
  • 100 g aszalt vörösáfonya (másmilyen aszalvány is jó)

Elkészítése:

Kovász:

A tejet meglangyosítjuk és abba a tálba öntjük, amiben majd a tésztát dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd alaposan elkeverjük. Letakarjuk és kb 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

Tészta:

A tojásokat a kétféle cukorral elkekezjük kihabosítani, mintha piskótát készítenénk. Mikor már kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a kovászhoz a citromlével és a lisztettel együtt, majd beletesszük a sót is és elkezdjük a tészta összeállítását. A puha vajat apránként dolgozzuk bele.

A végén puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha véletlenül még ragadna. akkor adjunk hozzá még kevés lisztet. Dagasszuk kb 10 percig a tésztát.

Lisztezzük meg alul-felül, takarjuk le és kelesszük kb 60 percig.

Formázás:

A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd osszuk nagyjából 100 g súlyú adagokra és a kis tésztákat formázzuk gombócokká. Nekünk 15 darab lett belőle. A kis gombócokat takarjuk le.

Az egyik tésztát nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és kenjük meg vékonyan puha vajjal. Ezután szórjuk meg kevés mazsolával, kandírozott citrushéjjal és aszalvánnyal, majd tekerjük fel a hosszabbik oldala mentén. Az így kapott roládot vágjuk félbe, de a tetején hagyjunk kb 1 cm-ert egészben! A két részét a vágott felével kifelé csavarjuk össze, majd formázzunk belőle koszorút. A vágeit jól nyomkodjuk össze, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb.

A többi tésztát is így formázzuk meg. Letakarva kelesszük újabb 30 percig.

Sütés:

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 20 perc alatt aranybarnára a kalácsokat.