Kakaós lepke kalács recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 0,7 dl langyos tej (70 ml)
- 150 g natúr joghurt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál tej
Elkészítése:
A tejete kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd az élesztőt is hozzáadva tésztát dagasztunk belőle. A kész tésztát elfelezzük.
A kakaóport kikeverjük kb 1 ek tejjel és az egyik tésztába belegyúrjuk. Mindkét cipót duplájára kelesztjük.
A világos tésztát kinyújtjuk ovális alakúra egy lisztezett deszkán, majd a kakaósat is. A kakaósat rátesszük a világosra, nyújtófával ellapítjuk.
Az alsó részétől elkezdjük feltekerni, majd a közepénél megállunk. Fentről lefelé újabb tekerés jön. Kb úgy néz ki, mint egy fordított szemüveg.
Egy kalács formába tesszük. A cukrot elkeverjük a tojássárgával, tejjel és cukorral, majd lekenjük vele a kalácsot és duplájára kelesztjük, majd újra lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.