Kakaós lepke kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 0,7 dl langyos tej (70 ml)
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tej

Elkészítése:

A tejete kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd az élesztőt is hozzáadva tésztát dagasztunk belőle. A kész tésztát elfelezzük.

A kakaóport kikeverjük kb 1 ek tejjel és az egyik tésztába belegyúrjuk. Mindkét cipót duplájára kelesztjük.

A világos tésztát kinyújtjuk ovális alakúra egy lisztezett deszkán, majd a kakaósat is. A kakaósat rátesszük a világosra, nyújtófával ellapítjuk.

Az alsó részétől elkezdjük feltekerni, majd a közepénél megállunk. Fentről lefelé újabb tekerés jön. Kb úgy néz ki, mint egy fordított szemüveg.

Egy kalács formába tesszük. A cukrot elkeverjük a tojássárgával, tejjel és cukorral, majd lekenjük vele a kalácsot és duplájára kelesztjük, majd újra lekenjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.