Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jeruzsálemi kalács (babka) recept

Jeruzsálemi kalács (babka)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 55 dkg finomliszt
    • 10 dkg cukor
    • 15 g szárított élesztő
    • 1 tk só
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,2 dl hideg víz
    • 15 dkg puha vaj

    Töltelékhez:

    • 15 dkg étcsokoládé
    • 12 dkg vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
    • 1 tk só
    • 10 dkg dió durvára aprítva
    • ízlés szerint szeletelt mandula
    • ízlés szerint kandírozott narancs (én most kb. 2-3 ek mennyiséget használtam)

    Mázhoz:

    • 25 dkg cukor
    • 1,5 dl víz

    Elkészítése:

    A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban. Ehhez keverjük a tojásokat, a vizet, végül pedig a puha vajat és dolgozzuk össze, majd dagasszuk. A tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük becsomagolva.

    Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a porcukrot, kakaóport és egy kevés sót.

    A tésztát 2 részre osztjuk és téglalap formára nyújtjuk.

    Megkenjük a csokis keverékkel (csak a felét tesszük rá, hiszen a másik fele kell majd a másik tésztához) Ezután megszórjuk dióval, mandulával és a kandírozott narancsokkal. A tésztát szorosan feltekerjük.

    Hosszában középen elvágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen. Mindkét tésztával így járunk el.

    Ezután kivajazott tepsibe helyezzük és további 1 órán keresztül kelesztjük (pihentetjük).

    190 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Még melegen meglocsoljuk a mázzal is, amit a víz és a cukorból főzzük. A cukorszirup langyos legyen (én ezúttal elfelejtettem a mázat, de így enélkül is nagyon finom lett).

    Tipp:

    1 éjszakát pihentetni kell a tésztát. 1 órát pedig keleszteni kell, amikor már összeállítottuk és sütés előtt állunk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá