Jeruzsálemi kalács (babka) recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 15 g szárított élesztő
- 1 tk só
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj
Töltelékhez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tk só
- 10 dkg dió durvára aprítva
- ízlés szerint szeletelt mandula
- ízlés szerint kandírozott narancs (én most kb. 2-3 ek mennyiséget használtam)
Mázhoz:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítése:
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban. Ehhez keverjük a tojásokat, a vizet, végül pedig a puha vajat és dolgozzuk össze, majd dagasszuk. A tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük becsomagolva.
Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a porcukrot, kakaóport és egy kevés sót.
A tésztát 2 részre osztjuk és téglalap formára nyújtjuk.
Megkenjük a csokis keverékkel (csak a felét tesszük rá, hiszen a másik fele kell majd a másik tésztához) Ezután megszórjuk dióval, mandulával és a kandírozott narancsokkal. A tésztát szorosan feltekerjük.
Hosszában középen elvágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen. Mindkét tésztával így járunk el.
Ezután kivajazott tepsibe helyezzük és további 1 órán keresztül kelesztjük (pihentetjük).
190 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Még melegen meglocsoljuk a mázzal is, amit a víz és a cukorból főzzük. A cukorszirup langyos legyen (én ezúttal elfelejtettem a mázat, de így enélkül is nagyon finom lett).
Tipp:
1 éjszakát pihentetni kell a tésztát. 1 órát pedig keleszteni kell, amikor már összeállítottuk és sütés előtt állunk.