Jeruzsálemi kalács (babka)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jeruzsálemi kalács (babka)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 55 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 g szárított élesztő
  • 1 tk só
  • 3 tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Töltelékhez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk só
  • 10 dkg dió durvára aprítva
  • ízlés szerint szeletelt mandula
  • ízlés szerint kandírozott narancs (én most kb. 2-3 ek mennyiséget használtam)

Mázhoz:

  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítése:

A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban. Ehhez keverjük a tojásokat, a vizet, végül pedig a puha vajat és dolgozzuk össze, majd dagasszuk. A tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük becsomagolva.

Másnap elkészítjük a tölteléket. Ehhez a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákeverjük a porcukrot, kakaóport és egy kevés sót.

A tésztát 2 részre osztjuk és téglalap formára nyújtjuk.

Megkenjük a csokis keverékkel (csak a felét tesszük rá, hiszen a másik fele kell majd a másik tésztához) Ezután megszórjuk dióval, mandulával és a kandírozott narancsokkal. A tésztát szorosan feltekerjük.

Hosszában középen elvágjuk, majd összefonjuk. Fontos, hogy a töltelékes része felül legyen. Mindkét tésztával így járunk el.

Ezután kivajazott tepsibe helyezzük és további 1 órán keresztül kelesztjük (pihentetjük).

190 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Még melegen meglocsoljuk a mázzal is, amit a víz és a cukorból főzzük. A cukorszirup langyos legyen (én ezúttal elfelejtettem a mázat, de így enélkül is nagyon finom lett).

Tipp:

1 éjszakát pihentetni kell a tésztát. 1 órát pedig keleszteni kell, amikor már összeállítottuk és sütés előtt állunk.