Fehér kenyér egyszerűen recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 2 csapott tk só
- kb 3 dl lanygos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek olaj
Elkészítése:
A lisztben lekeverjük a sót, majd hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és összeállítjuk a tésztát. Kb 15-20 percig dagasztjuk, amíg elválik az edénytől és a kezünktől és szép sima, ruganyos nem lesz a tészta.
Kiolajozott tálba tesszük és letakarva kelesztjük éb 60 percig. Félidőben kissé átgyúrjuk a tésztát.
A meghelt tésztát kézzel óvatosan kiterítjük és ízlés szerint megformázzuk veknire vagy cipóra. A lényeg, hogy szoros legyen, majd egy sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük vagy egy kilisztezett szakajtóba és kb 30-40 percig kelesztjük. Félidőben bevagdossuk ízlés szerint.
Közben a sütőt 250 vagy a legmagasabb hőfokra előmelegítjük. A sütő aljába egy kis tepsiben vizet teszünk. Ha tepsin sütjük a kenyeret, akkor azt is felmelegítjük a sütővel együtt.
Ha a sütő felmelegedett, akkor kivesszük a tepsit, ráborítjuk a szakajtóból a kenyeret és bevágjuk. Lespricceljük vízzel. Ha jénaiban sütjük, akkor abban is lespricceljük.
Betoljuk a kenyeret a sütőbe. Kb 15-20 perc múlva kivesszük a kicsi tepsit a vízzel és a hőfokot visszavesszük 200 fokra.
Kb 50 percig sütjük a kenyeret. A jénai tetejét levesszük az utolsó 10 percre. A kívánt színűre sütjük a kenyeret.
Amint kisült még forrón lespirreljük kevés vízzel és hűvös helyre tesszük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »