Fehér kenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg búza finomliszt
- 1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A vizet meglangyosítjuk, majd beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a teljeskiőrlésű lisztet és a sót és összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, majd a végén adjuk hozzá az olajat és azt is beledolgozzuk.
Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd megformázzuk.
Egy nagy jénait kajjal kikenünk, majd beletesszük a megformázott tésztát, majd kelesztjük még 30 percig.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Éles késsel bevágjuk a tésztát és vizes ecsettel jól átkenjük, majd a jénai tetejét is.
Rátesszük a jénai tetejét, majd az egészet betoljuk a sütőbe. 20 perc után levesszük a tetejét, majd szép pirosra sütjük az egészet.
Mikor kész, akkor újra átkenjük vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni.