Fehér kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg búza finomliszt
  • 1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A vizet meglangyosítjuk, majd beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a teljeskiőrlésű lisztet és a sót és összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, majd a végén adjuk hozzá az olajat és azt is beledolgozzuk.

Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd megformázzuk.

Egy nagy jénait kajjal kikenünk, majd beletesszük a megformázott tésztát, majd kelesztjük még 30 percig.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Éles késsel bevágjuk a tésztát és vizes ecsettel jól átkenjük, majd a jénai tetejét is.

Rátesszük a jénai tetejét, majd az egészet betoljuk a sütőbe. 20 perc után levesszük a tetejét, majd szép pirosra sütjük az egészet.

Mikor kész, akkor újra átkenjük vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni.