Fehér kenyér recept

Hozzávalók egy 70 dkg-os kenyérhez:
- 50 dkg finomliszt (BL 55)
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál burgonyapehely (el is maradhat)
- 13 g só
- 1 g aszkorbinsav
- pici cukor
Elkészítése:
Egy dagasztótálba belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet és hagyom a gépet dolgozni jó 10-15 percig, vagy ugyanennyi ideig dagasztom kézzel erőteljesen.
A táltól könnyen elváló, nem túl puha, de jól formázható tésztát kapunk. Ezek után szépen bucira kerekítem a tésztát, meglisztezem a kelesztőtál alját, beleteszem a tészta, kevés lisztet szórok a tetejére is és konyharuhával letakarva langyos helyen pihen 40-60 percet (míg duplájára nő).
Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom és tetszés szerint formázom (formakenyér vagy vekni) vagy bucira formázom és sütőpapírral bélelt edényben (hosszúkás kenyérnél lehet ez jénai, kereknél egy fedős lábas, amin nincs műanyag rész, hogy be lehessen tenni a sütőbe) hagyom ismét 20 percig pihenni.
Pihentetés után egy éles késsel vagy pengével bemetszéseket ejtek a tetejére és előmelegítem a sütőt 220 fokra.
A kelesztés végén megspriccelem a kenyér tetejét vízzel (itt szórom meg magvakkal, ha akarom; mehet rá szezámmag, lenmag, napraforgó, tökmag, ki mit szeret) és a jénai tetejének belsejét is és mehet is a sütőbe.
Kb 15-20 perc múlva leveszem a jénai tetejét (hacsak előbb el nem éri a tészta, mert akkor nyilván előbb, hogy ne nyomja el a kenyér szép formáját) és 200 fokon újabb 25-30 percig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz.
Akkor lesz igazi a kenyér, ha a formából kivéve az alját megütögetve egyenletes kopogó hangot hallat. Rácson hagyom kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »