Egyszerű, házi fehér kenyér recept

Hozzávalók:
- 625 g finom vagy kenyérliszt
- 20 g friss élesztő
- 2 ek olaj
- 375 ml langyos víz (kb)
- 1 tk porcukor
- 15 g só
Elkészítése:
125 g lisztet, az élesztőt, 1 evőkanál olajat és végül a 125 ml langyos vizet alaposan összekeverjük. Lefóliázzuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kimérünk 500 g lisztet, majd hozzáadjuk a porcukrot, sót, az 1 evőkanál olajat. Hozzáadjuk az előző este elkészített kovászt és a víz nagy részét. Kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, akkor dagasztás közben adjunk még hozzá vizet.
Amikor összeállt a tészta, konyharuhával letakarjuk és fél óráig pihentetjük. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarjuk és hagyjuk 45 percig kelni újra. Ezután ismét átgyúrjuk és megformázzuk.
Egy jénai alját bevizezzük, majd sütőpapírral kibéleljük. Beletesszük a tésztát és letakarva további fél óráig kelesztjük, majd a tetejét bevágjuk.
A jénai tetejét is bevizezzük, majd lefedjük a kenyeret. 230 fokra előmelegített sütőben lefedve 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük. A sütőből kivéve vízzel lespricceljük.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »