Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fonott kalács recept

Fonott kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg finomliszt
    • 7 dkg margarin
    • 3 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
    • 1 kiskanál só
    • 1 kiskanál kristálycukor
    • 4 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    A tepsi kikenéséhez:

    • diónyi margarin

    A tetejére:

    • 1 evőkanál tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Elkészítése:

    A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük.

    A maradék lisztet hozzáadjuk és lágy, a fánkéhoz hasonló tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd.

    Ha túl lágy lenne kevés lisztet adunk hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük és 40 percig hagyjuk kelni.

    Egy gyúrólapot belisztezünk és a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb 30 centi hosszú rúddá hengergetjük.

    Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk és a szárakat, mint a copfot, befonjuk.

    A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és forróra előmelegített sütőben (200 fok, 180 fok légkeveréses sütőben) kb 20 percig sütjük.

    Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá