Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Félfehér kenyér recept

Félfehér kenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
  • Hozzávalók:

    • 670 g félfehér kenyérliszt (BL-112)
    • 420 g víz (csaphideg)
    • 42 g olívaolaj (kb 50 ml)
    • 14 g só (kb 1,5 teáskanál)
    • 25 g friss élesztő

    Elkészítése:

    Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtő hideg), olívaolajat, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt is. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sót. Legalább 10-12 percig dagasztjuk vagy amíg szépen összeáll a tészta.

    Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nylonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat. Így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete. Addig pihentetjük nem túl meleg helyen, míg lassan 2-2,5-szeresére nem nő a tészta mérete. Ez kb. 1-1,5 óra.

    A pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk. Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és letakarva duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.

    Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, benne azzal a felülettel amin vagy amiben sütjük (tepsi, kő, vasedény stb) és gőzösítjük a sütőteret. Amennyiben pl. jénai, öntöttvas edényben sütjük fedővel, úgy abban az esetben nem kell külön gőzösíteni a sütőteret.

    Amikor megkelt a duplájára a tészta, utána belisztezzük a tetejét és 2-3 helyen, 45 fokos szögben tartva egy éles kést, bevagdossuk.

    A felmelegedett sütőből kivesszük a forró pl tepsit, edényt stb és áthúzzuk/belarakjuk sütőpapírostól a kenyeret. 20 percig sütjük gőzös térben (ha edényben sütjük, akkor ez azt jelenti, hogy fedővel), majd újabb 20 perc után megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt a sütő aljából (ha edényben sütöttük, akkor ez azt jelenti, hogy levesszük a fedőt) és további 40-50 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon

    Fontos, hogy a kenyér a sütőben összesen legalább 1 óra–1 óra 10 percet töltsön el, hiszen így tud megfelelően megsülni a héja, amely által hűlés közben szépen ki tud majd cserepesedni. Ha nem tölt elég időt a sütőben, vékony lesz a héja, nem fog eléggé kiszáradni, ezáltal nem fog kirepedezni. Értelemszerűen, ha ennyi idő alatt nagyon megsülne a kenyerünk, mert a sütőnk jobban süt, akkor vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét. Tapasztaljuk ki a saját sütőnket. pl. 220/190 helyett első körben 210/180 stb. A kenyeret igyekezzünk minél lejjebb rakni a sütőben, főleg, ha fentről jobban süt.

    Miután megsült a kenyér, kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek