Hagyományos lengyel paczki recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 200 ml meleg tej
- 50 ml meleg tejszín
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 40 g cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
- 50 g vaj
- csipet só
- 2 evőkanál rum
- 1 liter olaj vagy zsír a sütéséhez
Továbbá:
- kicsit folyósabb lekvár a fánkok töltéséhez
Elkészítése:
A tejet, tejszínt, cukrot és az élesztőt egy nagyobb edénybe mérjük és a lisztből hozzáadunk 1 evőkanálnyit, összekeverjük és pihentetjük kb 20-30 percig.
A kovászhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, rumot, maradék lisztet, sót és a puha vajat, majd az egészet összedolgozzuk és dagasztjuk.
A lágy, selymes tésztát kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és kb 1-1,5 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát egy gyúrótáblára tesszük és kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastgara nyújtjuk vagy a kezünkkel kinyomkodjuk és kiszaggatjuk.
Letakrva kelesztjük a fánkokat kb 30 percig.
Amikor a fánkok megkeltek, akkor egy nagyobb edényben felmelegítjük az olajat vagy más zsiradékot. Az olajba a fánoknak azt a felét tesszük ami nem ért az asztalhoz (tehát megfordítjuk) és fedő alatt pirosra sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és már fedő nélkül sütjük készre.
Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat.
A lekvárt átkeverjük és egy habzsákba vagy vastagabb nylon zacskóba töltjük és kicsit nagyobb lyukat vágunk a végén.
A fánkokba egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, malyd betöltjük a lekvárral. Prorcukorral megszórhatjuk, ha szeretnénk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »










