Hagyományos lengyel paczki recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 200 ml meleg tej
- 50 ml meleg tejszín
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 g cukor
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
- 50 g vaj
- csipet só
- 2 evőkanál rum
- 1 liter olaj vagy zsír a sütéséhez
Továbbá:
- kicsit folyósabb lekvár a fánkok töltéséhez
Elkészítése:
A tejet, tejszínt, cukrot és az élesztőt egy nagyobb edénybe mérjük és a lisztből hozzáadunk 1 evőkanálnyit, összekeverjük és pihentetjük kb 20-30 percig.
A kovászhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, rumot, maradék lisztet, sót és a puha vajat, majd az egészet összedolgozzuk és dagasztjuk.
A lágy, selymes tésztát kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és kb 1-1,5 órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát egy gyúrótáblára tesszük és kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastgara nyújtjuk vagy a kezünkkel kinyomkodjuk és kiszaggatjuk.
Letakrva kelesztjük a fánkokat kb 30 percig.
Amikor a fánkok megkeltek, akkor egy nagyobb edényben felmelegítjük az olajat vagy más zsiradékot. Az olajba a fánoknak azt a felét tesszük ami nem ért az asztalhoz (tehát megfordítjuk) és fedő alatt pirosra sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és már fedő nélkül sütjük készre.
Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat.
A lekvárt átkeverjük és egy habzsákba vagy vastagabb nylon zacskóba töltjük és kicsit nagyobb lyukat vágunk a végén.
A fánkokba egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, malyd betöltjük a lekvárral. Prorcukorral megszórhatjuk, ha szeretnénk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »