Hagyományos lengyel paczki

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 200 ml meleg tej
  • 50 ml meleg tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 40 g cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
  • 50 g vaj
  • csipet só
  • 2 evőkanál rum
  • 1 liter olaj vagy zsír a sütéséhez

Továbbá:

  • kicsit folyósabb lekvár a fánkok töltéséhez

Elkészítése:

A tejet, tejszínt, cukrot és az élesztőt egy nagyobb edénybe mérjük és a lisztből hozzáadunk 1 evőkanálnyit, összekeverjük és pihentetjük kb 20-30 percig.

A kovászhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, rumot, maradék lisztet, sót és a puha vajat, majd az egészet összedolgozzuk és dagasztjuk.

A lágy, selymes tésztát kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és kb 1-1,5 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát egy gyúrótáblára tesszük és kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vastgara nyújtjuk vagy a kezünkkel kinyomkodjuk és kiszaggatjuk.

Letakrva kelesztjük a fánkokat kb 30 percig.

Amikor a fánkok megkeltek, akkor egy nagyobb edényben felmelegítjük az olajat vagy más zsiradékot. Az olajba a fánoknak azt a felét tesszük ami nem ért az asztalhoz (tehát megfordítjuk) és fedő alatt pirosra sütjük, majd megfordítjuk a fánkokat és már fedő nélkül sütjük készre.

Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges olajat.

A lekvárt átkeverjük és egy habzsákba vagy vastagabb nylon zacskóba töltjük és kicsit nagyobb lyukat vágunk a végén.

A fánkokba egy fakanál nyelével lyukat fúrunk, malyd betöltjük a lekvárral. Prorcukorral megszórhatjuk, ha szeretnénk.