Kelttésztás sütik recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin vagy fele-fele arányban
- 1 tk só
- 3 ek eritrit-stevia keverék vagy cukor
- 5 dl tej
- 50 g friss élesztő
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- annyi tej, hogy sem száraz, sem ragadós ne legyen a töltelék
Túrótöltelék:
- 70 dkg túró
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg eritrit-stevia keverék vagy cukor
- 1 citrom reszelt héja
- vaníliás cukor ízlés szerint
- 2 ek búzadara
Meggytöltelék:
- 1 kg édesített, magozott, lecsepegtetett meggy
- 1 ek fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót és a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk és letakarva megkelesztjük kb 40 perc alatt.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A sütőt 185 fokra bemelegtjük.
A mákoshoz a mákot elkeverjük a cukorral és annyi tejjel, hogy ne legyen sem száraz, sem tocsogós a töltelék. Ízlé szerint adhatunk hozzá mazsolát, citromhéjat és levet, de el is maradhat.
A túróshoz a túrót áttörjük, majd elkeverjük az édesítővel, tojássárgákkal, búzadarával, esetleg mazsolát, vaníliás cukrot vagy aromát és citromot adhatunk hozzá.
Az alaposan lecsepegtetett meggyet elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk és elosztjuk három részre. Két egyforma, nagyobb és egy kisebb adagra.
A kisebb tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és rákenjük a mákos tölteléket, majd mint a bejglit, feltekerjük és sütőpapíros tepsire tesszük.
A maradék tésztából az egyiket kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és a közepére halmozunk a túrós töltelékből, majd összefogjuk a 4 sarkát és megtekerjük, majd a batyukat is betesszük a tepsibe egymástól távolabb.
A legutolsó adag tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, felvágjuk téglalap alakúra, megtöltjük a meggyes töltelékkel és feltekerjük, majd a végeit benyomkodjuk.
A buktákat is tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »