Kelttésztás sütik recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin vagy fele-fele arányban
- 1 tk só
- 3 ek eritrit-stevia keverék vagy cukor
- 5 dl tej
- 50 g friss élesztő
Máktöltelék:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- annyi tej, hogy sem száraz, sem ragadós ne legyen a töltelék
Túrótöltelék:
- 70 dkg túró
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 15 dkg eritrit-stevia keverék vagy cukor
- 1 citrom reszelt héja
- vaníliás cukor ízlés szerint
- 2 ek búzadara
Meggytöltelék:
- 1 kg édesített, magozott, lecsepegtetett meggy
- 1 ek fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót és a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk és letakarva megkelesztjük kb 40 perc alatt.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A sütőt 185 fokra bemelegtjük.
A mákoshoz a mákot elkeverjük a cukorral és annyi tejjel, hogy ne legyen sem száraz, sem tocsogós a töltelék. Ízlé szerint adhatunk hozzá mazsolát, citromhéjat és levet, de el is maradhat.
A túróshoz a túrót áttörjük, majd elkeverjük az édesítővel, tojássárgákkal, búzadarával, esetleg mazsolát, vaníliás cukrot vagy aromát és citromot adhatunk hozzá.
Az alaposan lecsepegtetett meggyet elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk és elosztjuk három részre. Két egyforma, nagyobb és egy kisebb adagra.
A kisebb tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és rákenjük a mákos tölteléket, majd mint a bejglit, feltekerjük és sütőpapíros tepsire tesszük.
A maradék tésztából az egyiket kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és a közepére halmozunk a túrós töltelékből, majd összefogjuk a 4 sarkát és megtekerjük, majd a batyukat is betesszük a tepsibe egymástól távolabb.
A legutolsó adag tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, felvágjuk téglalap alakúra, megtöltjük a meggyes töltelékkel és feltekerjük, majd a végeit benyomkodjuk.
A buktákat is tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »









