Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kelttésztás sütik recept

Kelttésztás sütik
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg finomliszt
    • 30 dkg vaj vagy margarin vagy fele-fele arányban
    • 1 tk só
    • 3 ek eritrit-stevia keverék vagy cukor
    • 5 dl tej
    • 50 g friss élesztő

    Máktöltelék:

    • 30 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • annyi tej, hogy sem száraz, sem ragadós ne legyen a töltelék

    Túrótöltelék:

    • 70 dkg túró
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 15 dkg eritrit-stevia keverék vagy cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • vaníliás cukor ízlés szerint
    • 2 ek búzadara

    Meggytöltelék:

    • 1 kg édesített, magozott, lecsepegtetett meggy
    • 1 ek fahéj

    Elkészítése:

    Az élesztőt 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.

    A liszthez keverjük a sót és a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk és letakarva megkelesztjük kb 40 perc alatt.

    Közben elkészítjük a töltelékeket. A sütőt 185 fokra bemelegtjük.

    A mákoshoz a mákot elkeverjük a cukorral és annyi tejjel, hogy ne legyen sem száraz, sem tocsogós a töltelék. Ízlé szerint adhatunk hozzá mazsolát, citromhéjat és levet, de el is maradhat.

    A túróshoz a túrót áttörjük, majd elkeverjük az édesítővel, tojássárgákkal, búzadarával, esetleg mazsolát, vaníliás cukrot vagy aromát és citromot adhatunk hozzá.

    Az alaposan lecsepegtetett meggyet elkeverjük a fahéjjal.

    A megkelt tésztát deszkára borítjuk és elosztjuk három részre. Két egyforma, nagyobb és egy kisebb adagra.

    A kisebb tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és rákenjük a mákos tölteléket, majd mint a bejglit, feltekerjük és sütőpapíros tepsire tesszük.

    A maradék tésztából az egyiket kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és a közepére halmozunk a túrós töltelékből, majd összefogjuk a 4 sarkát és megtekerjük, majd a batyukat is betesszük a tepsibe egymástól távolabb.

    A legutolsó adag tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, felvágjuk téglalap alakúra, megtöltjük a meggyes töltelékkel és feltekerjük, majd a végeit benyomkodjuk.

    A buktákat is tepsibe tesszük.

    Előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.

    Jó étvágyat hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá