Hozzávalók:
Tészta:
Máktöltelék:
Túrótöltelék:
Meggytöltelék:
Elkészítése:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót és a zsiradékkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk és letakarva megkelesztjük kb 40 perc alatt.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A sütőt 185 fokra bemelegtjük.
A mákoshoz a mákot elkeverjük a cukorral és annyi tejjel, hogy ne legyen sem száraz, sem tocsogós a töltelék. Ízlé szerint adhatunk hozzá mazsolát, citromhéjat és levet, de el is maradhat.
A túróshoz a túrót áttörjük, majd elkeverjük az édesítővel, tojássárgákkal, búzadarával, esetleg mazsolát, vaníliás cukrot vagy aromát és citromot adhatunk hozzá.
Az alaposan lecsepegtetett meggyet elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk és elosztjuk három részre. Két egyforma, nagyobb és egy kisebb adagra.
A kisebb tésztát vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és rákenjük a mákos tölteléket, majd mint a bejglit, feltekerjük és sütőpapíros tepsire tesszük.
A maradék tésztából az egyiket kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk és a közepére halmozunk a túrós töltelékből, majd összefogjuk a 4 sarkát és megtekerjük, majd a batyukat is betesszük a tepsibe egymástól távolabb.
A legutolsó adag tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, felvágjuk téglalap alakúra, megtöltjük a meggyes töltelékkel és feltekerjük, majd a végeit benyomkodjuk.
A buktákat is tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!