Aranygaluska Katától recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg margarin
- 1 ek diawell édesítő vagy 5 dkg cukor
- csipet só
Töltelék:
- 30 dkg darát dió
- 4 ek diawell édesítő vagy 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás nyírfacukor
- kb 10 dkg olvasztott margarin vagy vaj
Elkészítése:
A dióhoz hozzáadjuk az édesítőt, a vaníliát és a citromhéjat.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat az édesítővel és a margarinnal habosra kavarjuk, végül a többi hozzávalót is hozzáadjuk és addig dolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz.
Letakarva fél órára langyos helyre tesszük.
Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy jénait vagy kisebb tepsit kikenünk olvasztott margarinnal, megszórjuk darát dióval. Minden kis pogácsát az olvasztott margarinba mártva rakunk egy sort a tálba, megszórjuk darált dióval és a rétegezést addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre tészta kerüljön és a tetejét is kenjük meg margarinnal.
Újra pihentetjük fél órát, végül 175 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 50 perc alatt.
Magában vagy vanília sodóval tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!