Aranygaluska Katától

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 kg liszt
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek diawell édesítő vagy 5 dkg cukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 30 dkg darát dió
  • 4 ek diawell édesítő vagy 20 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás nyírfacukor
  • kb 10 dkg olvasztott margarin vagy vaj

Elkészítése:

A dióhoz hozzáadjuk az édesítőt, a vaníliát és a citromhéjat.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat az édesítővel és a margarinnal habosra kavarjuk, végül a többi hozzávalót is hozzáadjuk és addig dolgozzuk, amíg hólyagos nem lesz.

Letakarva fél órára langyos helyre tesszük.

Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy jénait vagy kisebb tepsit kikenünk olvasztott margarinnal, megszórjuk darát dióval. Minden kis pogácsát az olvasztott margarinba mártva rakunk egy sort a tálba, megszórjuk darált dióval és a rétegezést addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Legfelülre tészta kerüljön és a tetejét is kenjük meg margarinnal.

Újra pihentetjük fél órát, végül 175 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 50 perc alatt.

Magában vagy vanília sodóval tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!