Almás lepény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- csipet só
- 6 g sütőpor
- 20 dkg vaj
- 4 ek porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 150 gramm tejföl
Töltelékhez:
- 1,5 kg párolt alma
- őrölt fahéj ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- 5 dkg dió
Tetejére:
- 1 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, egy csipet sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztánk legyen.
A tésztából kettő cipót formázunk és fél órát hagyjuk pihenni.
Közben a tölteléket elkészítjük. Az almát lereszeljük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat, majd megpároljuk és kihűtjük.
Én most házilag, télire eltett párolt almát használtam, így csak az üvegből kellett kivennem.
Sütőpapírral kibélelünk egy 23*34 cm-es tepsit. Az egyik cipót tepsi méretre nyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Megszórjuk darált dióval. Rátesszük a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
Villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson belőle sütés közben. Tojásfehérjével lekenjük.
190 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt vaníliás porcukorral megszórjuk és szeleteljük.