Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ragacsos marhalábszár pörkölt recept

Ragacsos marhalábszár pörkölt
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg marhalábszár (csont nélkül)
    • 2 db első sertésláb
    • 1 ek zsír
    • 4 nagyobb vöröshagyma
    • 1 tk zúzott fokhagyma
    • 2 ek fűszerpaprika
    • 3 db babérlevél
    • 1 kk őrölt bors
    • 1 kk morzsolt majoránna
    • 1 tk só
    • 2 dl száraz vörösbor
    • 2 db zöldpaprika
    • 2 db paradicsom
    • ízlés szerint chilipaprika

    Elkészítése:

    A húst megmossuk és az esetleges faggyú darabkákat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk, a sertéslábat pedig megkérjük a hentest, hogy szalaggal karikázza 4-4 darabra (akkor nem lesz szilánkos) ha igényli konyhakészre tisztítjuk és megmossuk, majd mindet lecsepegtetjük. Akár össze is tehetjük egy edénybe, hiszen egyszerre, egy időben fő meg a kétféle alapanyag!

    A kockára vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot, a fűszereket, a húsokat és a körmöt, jól elkeverjük, majd a vörösborral és annyi vízzel felöntjük, hogy a húst ellepje. Felforraljuk és lassú lángon időnként kevergetve vagy a bográcsot meg-megrázva nagyjából 2,5-3 órán át főzzük.

    Közben kóstolgatjuk, ha igényli sózzuk és ha nem használunk fedőt, az elfőtt levet kevés vízzel pótoljuk.

    Amikor már puhára főttek a finomságok kissé sűrű állagú és kellően ragacsos a pörkölt, nem árt gyakrabban keverni, nehogy leragadjon az edény alján.

    Köretként jó magyar módra nokedlit és savanyúságot tálalunk, de ízlés szerint bármi más is illik mellé!

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    Nokedli, ahogyan én készítem:
    Egy tálba beleszitálok 60-70 dkg sima lisztet, hozzáadok 6 db tojást és 1 kk sót, majd kisebb adagokban vizet hozzáöntve jó sűrű masszát keverek.
    Forrásban lévő vízbe beleteszek 1 tk sót, 6-7 cl olajat öntök rá és beleszaggatom a masszáit, de gyakran keverek rajta egyet-egyet, hogy ne ragadjanak össze a nokidarabok. Miután ismét felforrt leszűröm, egyszer hideg vízzel átöblítem és szűrőn hagyom fél percet lecsepegni. Tálaló edénybe átteszem és készen van! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá