Ragacsos marhalábszár pörkölt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár (csont nélkül)
- 2 db első sertésláb
- 1 ek zsír
- 4 nagyobb vöröshagyma
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 3 db babérlevél
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk morzsolt majoránna
- 1 tk só
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- ízlés szerint chilipaprika
Elkészítése:
A húst megmossuk és az esetleges faggyú darabkákat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk, a sertéslábat pedig megkérjük a hentest, hogy szalaggal karikázza 4-4 darabra (akkor nem lesz szilánkos) ha igényli konyhakészre tisztítjuk és megmossuk, majd mindet lecsepegtetjük. Akár össze is tehetjük egy edénybe, hiszen egyszerre, egy időben fő meg a kétféle alapanyag!
A kockára vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a fokhagymát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot, a fűszereket, a húsokat és a körmöt, jól elkeverjük, majd a vörösborral és annyi vízzel felöntjük, hogy a húst ellepje. Felforraljuk és lassú lángon időnként kevergetve vagy a bográcsot meg-megrázva nagyjából 2,5-3 órán át főzzük.
Közben kóstolgatjuk, ha igényli sózzuk és ha nem használunk fedőt, az elfőtt levet kevés vízzel pótoljuk.
Amikor már puhára főttek a finomságok kissé sűrű állagú és kellően ragacsos a pörkölt, nem árt gyakrabban keverni, nehogy leragadjon az edény alján.
Köretként jó magyar módra nokedlit és savanyúságot tálalunk, de ízlés szerint bármi más is illik mellé!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Nokedli, ahogyan én készítem:
Egy tálba beleszitálok 60-70 dkg sima lisztet, hozzáadok 6 db tojást és 1 kk sót, majd kisebb adagokban vizet hozzáöntve jó sűrű masszát keverek.
Forrásban lévő vízbe beleteszek 1 tk sót, 6-7 cl olajat öntök rá és beleszaggatom a masszáit, de gyakran keverek rajta egyet-egyet, hogy ne ragadjanak össze a nokidarabok. Miután ismét felforrt leszűröm, egyszer hideg vízzel átöblítem és szűrőn hagyom fél percet lecsepegni. Tálaló edénybe átteszem és készen van! :)