Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pazi sarma (töltött mángold) recept

Pazi sarma (töltött mángold)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 db közepes, zöld mángoldlevél
    • 600 g darált marhahús
    • 250 g rizs
    • 2 fej vöröshagyma
    • 3 ek olívaolaj
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 1 csokor kapor
    • 2 ek gránátalma szósz (nar eksisi)
    • 140 g sűrített paradicsom
    • 70 g vaj
    • bors
    • jég

    Elkészítése:

    A mángoldleveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levelenként) forrásban lévő vízbe helyezzük 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket.

    A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.

    Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk és kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk.

    A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalmaszirupot is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összegyúrjuk.

    A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.

    Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.

    A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.

    A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.

    Tipp:

    A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá