Hozzávalók:
Elkészítése:
A mángoldleveleket megmossuk, a szárukat levágjuk és félretesszük. Kis adagokban (10 db levelenként) forrásban lévő vízbe helyezzük 6-8 másodpercre, majd megfordítjuk és így is néhány másodpercig főzzük. Ezalatt a mángold levelei kellően megpuhulnak ahhoz, hogy tölteni, tekerni tudjuk. A főzési idő nagyon rövid, nem szabad túlfőzni a leveleket.
A vízből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük a leveleket. A levelek főerét óvatosan klopfoljuk, így feltekerhető leveleket kapva.
Elkészítjük a hústölteléket. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk és kissé kihűtjük. A rizst egyszeres mennyiségű vízben (félig) megfőzzük, kihűtjük. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk.
A húst, az üvegesre párolt hagymát, a rizst és a zöldfűszereket egy tálba tesszük. Hozzáadunk 40 g-ot a sűrített paradicsomból és ha van, a gránátalmaszirupot is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk és alaposan összegyúrjuk.
A mángoldlevelet egy vágódeszkára fektetjük. A tölteléket a szár felőli oldalra helyezzük. Egyet tekerünk rajta, majd a két oldalát behajtjuk és teljesen feltekerjük. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük. Ha egy-egy levél túl nagy, keresztben kettévághatjuk.
Egy megfelelő méretű lábosba egy kevés olajat öntünk. A félrerakott szárakat felaprítva a lábosba szórjuk. Erre rakjuk körkörösen a szármákat. Minden rétegnél sózzuk, esetleg borsozzuk. A 100 g sűrített paradicsomot egy kevés (100-150 ml) vízzel elkeverjük és egyenletesen a szármák tetejére öntjük. A vajat szeletekre vágjuk, ezzel fejezzük be a rétegezést.
A szármákra lapostányért helyezünk, hogy a főzésnél ne emelkedjenek meg, majd (lehetőleg forró) vízzel öntjük fel, amíg éppenhogy ellepi az ételt. Körülbelül 40 percig főzzük közepes lángon.
A töltött mángoldot natúr joghurttal tálaljuk, de ha a magyaros ízeket kedveljük jobban, tejfölt is kínálhatunk hozzá.
A Pazi sarma nem más, mint a törökök töltött mángoldja. A pazi jelentése mángold, a sarma pedig egy általános kifejezés a Közel-Kelettől egészen a balkáni országokig mindenre, ami töltött. Szármának nevezik a töltelékes szőlőlevelet, káposztát, kelkáposztát, mángoldot és rebarbarát; a töltelék pedig készülhet húsból, gabonafélékből, vagy mindkettőből. A töltött káposzta kedvelőinek egy kihagyhatatlan fogás.