Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgundi marharagu recept

Burgundi marharagu
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Húsalaphoz:

    • 1,5 kg sovány marhahús pl lábszár
    • 1 üveg (7,5 dl) száraz vörösbor
    • 20 dkg kockázott bacon
    • 7,5 dl marhahúslé
    • 10-15 db bébirépa vagy 1 nagy sárgarépa kockázva
    • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
    • 2 ek liszt
    • 1 ek olívaolaj
    • 1 tk só
    • 1/4 tk örölt bors
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1/2 tk örölt kakkukfű
    • 1 nagy babérlevél
    • 1 ek paradicsompaszta

    Párolt hagymaalaphoz:

    • 20 dkg gyöngyhagyma (kb 18-24 db)
    • 2 dl marhahúslé
    • 2 ek vaj
    • 1 ek olívaolaj
    • pici só és bors

    Pirított gomba alaphoz:

    • 50 dkg csiperke gomba
    • 4 ek vaj
    • pici só és bors

    Elkészítése:

    Először is szükségünk lesz egy kb 20-22 cm-es sütőedényre, aminek fedele is van. A főzés folyamán végig ebben dolgozunk majd. Figyeljünk rá, hogy a sütőbe is be tudjuk tenni!

    A marhahúst megmossuk és kb 5*5 centis, egyforma kockára vágjuk, papírtörlővel alaposan felitattjuk róla a nedvességet.

    A sütőedényben felhevítünk 1 ek olajat, hozzáadjuk a kockázott bacont és megpirítjuk. Az elkészült bacont kiszedjük az olajból.

    Erre a zsíradékra rátesszük a marhahúst és hirtelen sütjük. Figyeljünk rá, hogy mindenhol megpiruljon. Gyorsan kell pirulnia, ezért a húst ne egyszerre rakjuk az edénybe, több részletben dolgozzunk.

    A húst kiszedjük a baconre.

    Még mindig marad a serpenyő és pár perc alatt karamellizáljuk az apróra vágott vöröshagymát és a sárgarépát. Amikor kész, a zsíradékot kiöntjük az edényből, de a zöldségek maradnak. Az előkészített marhahúst és bacont visszarakjuk az edénybe a zöldségekre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük.

    Az edényt 5 percre berakjuk a 230 fokra előmelegített sütőbe. Az idő letelte után átkeverjük és újabb 5 percig sütjük. Ezután levesszük a sütő hőmérsékletét 160 fokra.

    Hozzáadjuk a bor és a marhahúslé felét, a paradicsom pasztát, az áttört fokhegymát, babérlevelet és a kakkukfüvet. Lefedjük és 3 órát sütjük. Időközben keverjük át és fokozatosan öntsük rá a maradék bort és alaplevet mindig annyit, hogy elfedje a húst.

    Amíg a hús sül elkészítjük a párolt hagymát. A vajat és az olajat felolvasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított gyöngyhagymát és alacsony lángon 10 perc alatt barnára pároljuk. Hozzáadjuk az alaplevet, felforraljuk és alacsony lángon 40-50 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.

    Egészen addig főzzük amíg az összes folyadék elfő. Ha kész, akkor félretesszük.

    Jöhet a gomba. Megpucoljuk, tönkjét kitörjük, nagyobb darabokra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és a megtisztított gombát rátesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd aranybarnára sütjük.

    Miután a marha megfőtt hozzáadjuk a gyöngyhagymát és a gombát. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Még 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a gombával és a gyöngyhagymával forrjon egyet.

    Petrezselymes főtt burgonyával vagy tésztával tálaljuk, majd egy jó nagy pohár vörösborral lekísérjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá