Tárkonyos halgombóc leves recept
Hozzávalók:
Leveshez:
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1 ek olaj
- só
- őrölt bors
- tárkony
- 1 citrom leve
- 1 tk liszt
- 2 dl tejföl
- 1,5 l víz
Halgombóchoz:
- 50 dkg afrikai harcsafilé
- 2 tk hal fűszerkeverék
- só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3-4 ek liszt
Elkészítése:
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd keverjük alaposan össze (én nem spóroltam a tárkonnyal). Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket puhára.
Közben készítsük el a halgombócot.
A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel és hagyjuk legalább fél órát állni.
Ezután kb 30 dkg halhúst daráljunk le vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre.
A pépesített halhúst ezután szórjuk meg kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát (ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még lisztet).
Ezután az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat.
Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst.
A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.
Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük puhára (várjuk meg még a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig).
Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.