Tárkonyos halgombóc leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olaj
  • őrölt bors
  • tárkony
  • 1 citrom leve
  • 1 tk liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 l víz

Halgombóchoz:

  • 50 dkg afrikai harcsafilé
  • 2 tk hal fűszerkeverék
  • 1 tojás
  • 3-4 ek liszt

Elkészítése:

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, pároljuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd keverjük alaposan össze (én nem spóroltam a tárkonnyal). Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket puhára.

Közben készítsük el a halgombócot.

A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel és hagyjuk legalább fél órát állni.

Ezután kb 30 dkg halhúst daráljunk le vagy késes aprítóval pépesítsük. A maradék halhúst tegyük félre.

A pépesített halhúst ezután szórjuk meg kevés sóval, adjuk hozzá a lisztet és a tojást, majd keverjük, gyúrjuk össze a masszát (ha túlságosan ragadna a kezünkhöz, akkor apránként keverjünk hozzá még lisztet).

Ezután az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk ízlés szerinti méretű gombócokat.

Amikor a zöldségek már puhára főttek, tegyük bele a levesbe az előzőleg félretett, kockákra vágott halhúst.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanálnyi levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez.

Ezután helyezzük bele a halgombócokat, majd pár perc alatt főzzük puhára (várjuk meg még a gombócok feljönnek a leves tetejére, majd főzzük még 2-3 percig).

Tálalás előtt merjük a levest a halgombóccal együtt tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.