Nyírségi gombócleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leves:
- 500 g sertéstarja
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj vagy zsír
- a krumpli főzővize
- 2 teáskanál lestyán
- 2 teáskanál tárkony
- 2 teáskanál petrezselyemzöld
Gombóchoz:
- 20 dkg krumpli
- 10 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet szerecsendió
Elkészítése:
Egy edényben megfőzzük a kockára vágott burgonyát annyi vízzel, ami éppen ellepi. Amikor megfőtt, a levét leszűrjük és felfogjuk. Még forrón törjük össze a burgonyát, hagyjuk egy kicsit kihűlni és adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselymet és egy csipet szerecsendiót.
Keverjük össze és kis gombócokat formázzunk belőle.
Egy edényben kevés zsiradékon a kockára vágott húst megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálba.
Ugyanebbe az edénybe beledobjuk a felaprított vöröshagymát és megdinszteljük. Ezután rátesszük az összevágott zöldségeket és a fokhagymát, majd átpirítjuk. Ekkor visszatesszük a húst is az edénybe. Felöntjük a krumpli főzővizével és 2,5-3 l vízzel, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Körülbelül félidőben tegyük bele a zöldborsót és a gombát és főzzük tovább.
Amikor már majdnem kész a levesünk dobjuk bele a gombócokat és főzzük meg benne, majd adjuk hozzá a fűszereket és ha szükséges, akkor sózzuk még.