Nyírségi gombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Leves:

  • 500 g sertéstarja
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj vagy zsír
  • a krumpli főzővize
  • 2 teáskanál lestyán
  • 2 teáskanál tárkony
  • 2 teáskanál petrezselyemzöld

Gombóchoz:

  • 20 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet szerecsendió

Elkészítése:

Egy edényben megfőzzük a kockára vágott burgonyát annyi vízzel, ami éppen ellepi. Amikor megfőtt, a levét leszűrjük és felfogjuk. Még forrón törjük össze a burgonyát, hagyjuk egy kicsit kihűlni és adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselymet és egy csipet szerecsendiót.

Keverjük össze és kis gombócokat formázzunk belőle.

Egy edényben kevés zsiradékon a kockára vágott húst megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálba.

Ugyanebbe az edénybe beledobjuk a felaprított vöröshagymát és megdinszteljük. Ezután rátesszük az összevágott zöldségeket és a fokhagymát, majd átpirítjuk. Ekkor visszatesszük a húst is az edénybe. Felöntjük a krumpli főzővizével és 2,5-3 l vízzel, majd fedő alatt lassan pároljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Körülbelül félidőben tegyük bele a zöldborsót és a gombát és főzzük tovább.

Amikor már majdnem kész a levesünk dobjuk bele a gombócokat és főzzük meg benne, majd adjuk hozzá a fűszereket és ha szükséges, akkor sózzuk még.