Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jókai bableves recept

Jókai bableves
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 400 g barna bab
    • 1000 g füstölt sertéscsülök
    • 150 g petrezselyemgyökér
    • 150 g sárgarépa
    • 100 g füstölt, paprikás kolbász
    • 1 babérlevél
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 8-10 szem feketebors
    • 1 ek olaj
    • 2 ek finomliszt
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 1 kk pirospaprika
    • 2 dl tejföl
    • ecet ízlés szerint
    • 1/2 hegyes zöldpaprika

    A csipetkéhez:

    • 100 g finomliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.

    A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk majd a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk és az egészet puhára főzzük.

    Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.

    Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.

    A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

    A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk. Tejfölt kínálhatunk hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá