Jókai bableves recept
Hozzávalók:
- 400 g barna bab
- 1000 g füstölt sertéscsülök
- 150 g petrezselyemgyökér
- 150 g sárgarépa
- 100 g füstölt, paprikás kolbász
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 8-10 szem feketebors
- 1 ek olaj
- 2 ek finomliszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- ecet ízlés szerint
- 1/2 hegyes zöldpaprika
A csipetkéhez:
- 100 g finomliszt
- só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.
A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk majd a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.
Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.
A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk. Tejfölt kínálhatunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!