Jókai bableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 400 g barna bab
  • 1000 g füstölt sertéscsülök
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 ek olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet ízlés szerint
  • 1/2 hegyes zöldpaprika

A csipetkéhez:

  • 100 g finomliszt
  • 1 tojás

Elkészítése:

Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a feldarabolt csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és puhára főzzük.

A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk majd a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a babhoz adjuk és az egészet puhára főzzük.

Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon meggömbölygetjük és kissé szikkadni hagyjuk.

Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel és simára keverjük.

A megfőtt csülköt a levével együtt áttesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utána sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

A teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk. Tejfölt kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!