Túrós-epres gombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók kb 24 gombóchoz:
Tészta:
- 45 dkg rögös túró
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg puha vaj
- 6 dkg finomliszt
- 16 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 3 dkg vaníliás nyírfacukor vagy cukorhelyettesítő
- csapott mokkáskanál só
Töltelék:
- kisebb eperszemek vagy nagyobbak felezve
Forgatás:
- kevés vaj
- (teljeskiőrlésű) zsemlemorzsa
Elkészítése:
A túrót a tojásokkal áttörjük (villával vagy krumplinyomóval) és hozzádogozzuk a vajat is. Beletesszük a cukrot/édesítőt, sót és a liszteket, majd összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá, de vigyázzunk, maradjon a tészta puha!
Az epreket megmossuk és kicsumázzuk.
A vajat felolvasztjuk és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát.
A tésztát elfelezzük. Az egyik felét kinyújtjuk lisztezett felületen és 12 részre vágjuk. Mindegyik tésztára teszünk 1-1 szem epret és gombóccá formázzuk. Egy enyhén lisztezett tálcára sorakoztatjuk a gombócokat.
Egy edényben vizet forralunk, majd addig főzzük a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Szűrőkanállal a zsemlemorzsába szedjük és megforgatjuk benne.
Ízesített tejföllel tálalhatjuk.