Túrós-epres gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós-epres gombóc

Hozzávalók kb 24 gombóchoz:
Tészta:

  • 45 dkg rögös túró
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 6 dkg finomliszt
  • 16 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 3 dkg vaníliás nyírfacukor vagy cukorhelyettesítő
  • csapott mokkáskanál só

Töltelék:

  • kisebb eperszemek vagy nagyobbak felezve

Forgatás:

  • kevés vaj
  • (teljeskiőrlésű) zsemlemorzsa

Elkészítése:

A túrót a tojásokkal áttörjük (villával vagy krumplinyomóval) és hozzádogozzuk a vajat is. Beletesszük a cukrot/édesítőt, sót és a liszteket, majd összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá, de vigyázzunk, maradjon a tészta puha!

Az epreket megmossuk és kicsumázzuk.

A vajat felolvasztjuk és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát.

A tésztát elfelezzük. Az egyik felét kinyújtjuk lisztezett felületen és 12 részre vágjuk. Mindegyik tésztára teszünk 1-1 szem epret és gombóccá formázzuk. Egy enyhén lisztezett tálcára sorakoztatjuk a gombócokat.

Egy edényben vizet forralunk, majd addig főzzük a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Szűrőkanállal a zsemlemorzsába szedjük és megforgatjuk benne.

Ízesített tejföllel tálalhatjuk.