Káposztaágyon főtt gőzgombóc recept

Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 db babérlevél
- egész kömény ízlés szerint
- 1 tk pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
A gőzgombóchoz:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dkg zsír
- csipet cukor
- csipet só
Elkészítése:
Először a gőzgombóc tésztáját készítjük el. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a káposztát a többi hozzávalót a pirospaprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, megsütjük. A megsült káposztát a paprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 kis darabba vágjuk, majd gombócokat formázunk belőle.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából és 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze. Számítsunk rá, hogy megdagadnak. A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne!
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.
A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel.
Friss káposztából is elkészíthető!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »