Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sajtkészítmény házilag recept

Sajtkészítmény házilag
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:

    • 3 l friss, házi tehéntej (minimum 3,5%-os zsírtaltalmú)
    • 3 cl 20%-os ételecet
    • 1 nagyobb géz, tüll, vagy öreg függöny, amit csak erre a célra használunk

    Ízlés szerint:

    • 1 ek felkockázott lilahagyma
    • 2 gerezd szeletelt fokhagyma
    • 1 kis hasáb piros érett tv paprika
    • 1 kk köménymag
    • vagy bármi, ami illik a sajthoz.
    • pici só

    Elkészítése:

    A tejet felforraljuk és amikor már habzik ill. majdnem “fut”, elzárjuk a lángot és egy főzőkanállal óvatosan kevergetve hozzáöntjük a kimért ecetet.

    Ekkor a tej pillanatok alatt úgymond “összeugrik”, sűrű fehér túrós állagú sajtféleség keletkezik benne és kicsapódik a savó.

    Egy nagyobb tálba terítjük a gézt vagy tüll anyagot és ráöntjük a fazék tartalmát, amin átszűrődik a savó és a sűrűjét fenntartja.

    Ezután a fennmaradt sűrűjét a gézzel együtt kiemeljük a savóból és egy másik tálba tesszük vigyázva, mert nagyon forró és egy villa segítségével hozzákeverjük a sót, a hagymákat, köményt és minden ízesítést, amiket előre elkészítettünk.

    Összefogjuk a géz 4 sarkát, összekötjük, felkötjük valamire, hogy legalább 30-40 percet fellógatva teljesen kicsepegjen.

    Addigra kihűl, majd egy nagyobb szűrőbe téve és kanállal belenyomkodva kistányért helyezünk a tetejére és egy súlyt is ráteszünk, mert innentől hűvös helyre téve préselődnie kell, legalább 6-7 órát, de egy éjszakát sem árt!  (A szűrőt egy kis lábasra szoktam tenni, a pereme pont megegyezik.)

    Azért jó a levesszűrő, mert amikor tányérra vagy tálcára borítjuk, a picike résekbe mindenképp beleragad a sajt, viszont a szűrő nem annyira merev falú és egy-két helyen megnyomkodva levegő kerül alá és szépen egyben kibillen belőle az elkészült sajt!

    Azonnal fogyasztható, de hűtőben tárolva és alufóliával lefedve 2-3 nap után a legfinomabb!

    Jó étvágyat kívánok!

    box style=”info”]Ugyanez a sajtkészítést házi kecsketejjel is ideális, sőt azzal még finomabb, intenzívebb![/box]

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek